Frequently Asked Questions

Een mobiele zorgwoning is een verplaatsbare woning die speciaal is ontworpen om aan de zorgbehoeften van bewoners te voldoen. Deze woningen kunnen snel en eenvoudig op een gewenste locatie worden geplaatst, zoals in de buurt van familie of zorgverleners. Ze zijn volledig uitgerust met voorzieningen die zorg en ondersteuning vergemakkelijken, zoals rolstoeltoegankelijke ingangen, aangepaste badkamers, aangepaste meubels.  Mobiele zorgwoningen bieden een flexibele en snelle oplossing voor mensen die behoefte hebben aan aangepaste woonomstandigheden zonder langdurige bouwprocessen.

Voor een mobiele zorgwoning is niet direct een omgevingsvergunning nodig als je voldoet aan bepaalde voorwaarden, zoals beperkingen in grootte en hoogte. Een melding volstaat en kan gedaan worden bij de gemeente of digitaal via https://omgevingsloket.omgeving.vlaanderen.be/

De melding is 3 jaar geldig en kan met 3 jaar verlengd worden. Als de zorgwoning langer moet blijven staan dan 3+3 jaar dan dient er een omgevingsvergunning aangevraagd te worden bij de gemeente. Om onzekerheid na 6 jaar te vermijden, kunnen we onze klanten helpen om direct een omgevingsvergunning aan te vragen. Zo voorkom je lange termijn onduidelijkheid en zorgen.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op of bekijk de informatie op de website van Omgeving Vlaanderen. De melding is 3 jaar geldig en kan met 3 jaar verlengd worden.

Als de zorgwoning langer moet blijven staan dan 3+3 jaar dan dient er een omgevingsvergunning aangevraagd te worden bij de gemeente. Om onzekerheid na 6 jaar te vermijden, kunnen we onze klanten helpen om direct een omgevingsvergunning aan te vragen. Zo voorkom je lange termijn onduidelijkheid en zorgen.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op of bekijk de informatie op de website van Omgeving Vlaanderen.

U kunt de melding doen bij de dienst Omgevingsvergunning van uw gemeente of digitaal via: https://omgevingsloket.omgeving.vlaanderen.be/

Als u een zorgwoning bij ons koopt, helpen wij u kosteloos met de digitale melding. Wij stellen hiervoor de nodige documenten op, zoals het overzichtsplan, constructietekeningen, inplantingsplannen, materialenlijst en de motivatienota.

  • Maximaal 2 personen, inclusief minimaal één persoon van 65 jaar of ouder.
  • Maximaal 2 personen, inclusief minimaal één hulpbehoevende persoon (kinderen van de hulpbehoevende tellen niet mee):
    • Personen met een handicap.
    • Personen die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale Bescherming.
    • Personen die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te wonen.
  • De mantelzorger die zorg verleend aan hulpbehoevende personen in het hoofdgebouw.

De belangrijkste, meest courante, voorwaarden voor de plaatsing zijn: 

  • Plaatsing gebeurd op het perceel van een vergunde woning of op het aanpalende vrij bouwperceel als dit dezelfde eigendom is als de hoofdwoning.
  • De eigendom van zowel de hoofdwoning als de nieuwe wooneenheid (of de grond) is van dezelfde eigenaar(s).
  • Plaatsing binnen 30m van hoofdwooneenheid op hetzelfde of aangrenzend perceel.
  • Locatie van constructie:
    • Zijtuin (vrijstaand of niet) tot 3m van perceelsgrens.
    • Achtertuin (vrijstaand of niet) tot 1m van perceelsgrens of op/tegen perceelsgrens bij bestaande scheidingsmuur zonder wijziging.

 

Meer informatie op: https://omgeving.vlaanderen.be/nl/zorgwonen-zonder-zorgen

Een mobiele zorgwoning mag maximaal 50 m² zijn en 3,5m hoog.

De prijs van de mobiele zorgwoning is afhankelijk van verschillende zaken zoals:

  • Gekozen model, 
  • Afmeting, 
  • Uitvoering 
  • Gekozen extra´s. 

Om een indicatie te geven moet je rekenen met een prijs (incl. BTW, transport en plaatsing) van 1.500€/m² tot 2500€/m².

Bij ons kun je een mantelzorgwoning naar eigen voorkeur en smaak samenstellen. Het is belangrijk dat de woning aanvoelt als een eigen thuis, waar de zorgbehoevende of de zorggevende met plezier kunnen wonen. Huurmodellen zijn vaak standaard en steriel, ontworpen om een gemiddelde klant te bedienen. Omdat wij geloven dat niemand die gemiddelde klant is, bieden wij geen huurmodellen aan. We willen dat elke mantelzorgwoning uniek en volledig afgestemd is op de specifieke wensen en behoeften van de bewoners.

Tijdens de ontwerpfase van uw woning worden nutsvoorzieningen zoals watertoevoer en -afvoer, elektriciteit, (eventueel gas), internet en telefonie in detail bekeken en besproken. Voordat we een definitieve overeenkomst sluiten, zullen onze specialisten ter plaatse komen om de mogelijkheden en eventuele beperkingen in kaart te brengen, zodat er geen verrassingen ontstaan tijdens de voorbereidingen en installatie.

We beschikken over een gedetailleerde beschrijving van de noodzakelijke voorbereidingen. Indien gewenst, kunnen we u ook in contact brengen met aannemers die de benodigde grondwerken en voorbereidingen kunnen uitvoeren

De levertermijn hangt af van de tijd die nodig is om de zorgwoning volledig naar uw wensen af te stemmen. Zodra we het voorschot ontvangen, maken we een gedetailleerd grondplan dat we samen met u bespreken en aanpassen. Na uw goedkeuring start de productie, en vier maanden later wordt de woning geleverd

Ja, onze zorgwoningen staan op wielen en kunnen daardoor gemakkelijk later worden verplaatst onze zorgwoningen op wielen staan, kunnen deze gemakkelijk nadien nog verplaatst worden.

De transport- en plaatsingskosten zijn standaard inbegrepen in de prijs van onze woningen, zodat u direct een totaalprijs hebt en niet voor onverwachte extra kosten komt te staan. Opmerking: eventuele kraanwerken zijn niet inbegrepen, maar kunnen wel door ons worden gecoördineerd.

U kunt onze zorgwoningen bezichtigen op twee showterreinen in Schilde, nabij Antwerpen, waar verschillende modellen opgesteld staan. Deze voorbeeldwoningen geven u een duidelijk beeld van de kwaliteit en de aanpassingsmogelijkheden aan uw persoonlijke wensen. Daarnaast kunnen we u ook virtuele 3D-tours aanbieden van andere woningmodellen, zodat u een uitgebreid overzicht krijgt van onze woonoplossingen.

De persoon of het gezin dat in een zorgwoning woont, worden fiscaal als een apart persoon of gezin beschouwd, ook al wonen ze onder hetzelfde huisnummer als de hoofdwoning. Als de meldingsprocedure correct is gevolgd, erkent de fiscale overheid beide huishoudens als afzonderlijk en worden ze dus ook apart belast.

Nee, het wonen in een mobiele zorgwoning heeft geen negatieve invloed op uw sociale uitkeringen of voordelen. Fiscaal worden de zorgverlener en de zorgbehoevende als aparte gezinnen beschouwd, waardoor sociale voordelen zoals studietoelagen en werkloosheidsuitkeringen behouden blijven.

Nee, bij één hoofdwoning mag slechts één zorgwoning geplaatst worden. Het plaatsen van meerdere zorgwoningen bij één woning is niet toegestaan en vereist een omgevingsvergunning.